Lato to typowo weselny czas. Piękna pogoda, długi dzień i wysokie temperatury skłaniają do organizowania tego najpiękniejszego dnia w życiu właśnie w tym okresie większość par młodych. Niestety, ta pora roku ma też swoje minusy. Przede wszystkim w ostatnich latach doświadczaliśmy ogromnych upałów w okresie od czerwca do sierpnia. W przypadku tak wysokiej temperatury sprawne i bezproblemowe przetrwanie tego dnia może nie być łatwe. Jak pomóc naszym gościom weselnym przetrwać niesprzyjające warunki?

Specjalne menu i trochę powietrza

Na letnie wesele koniecznie należy wybrać klimatyzowaną salę. Nie trudno wyobrazić sobie, co dzieje się w pomieszczeniu nieklimatyzowanym, kiedy ponad setka osób w nim tańczy, pije alkohol, je różnorodne posiłki i trwa to całą noc. Atmosfera może być nie do wytrzymania i może nawet przyczynić się do takich wypadków jak omdlenia. Ponadto zarówno para młoda, jak i jej goście z pewnością będą się czuli niezwykle niekomfortowo. Jeżeli klimatyzacja to za mało, można także postawić na stolikach małe wentylatorki, dzięki którym goście będą mogli regulować nawiew, zgodnie ze swoimi potrzebami. Na stole musi znaleźć się dużo wody oraz soków owocowych. Napoje gazowane czy alkohol jeszcze wzmagają pragnienie, a podczas tańca mocno się odwadniamy. Najlepiej również zamówić orzeźwiającą lemoniadę z cytrusami. W lecie najlepiej smakować będą chodne sałatki, lodowe desery oraz owoce. Rozsądnie przygotować tych elementów menu jak najwięcej. Goście chętnie będą się nimi raczyć, kiedy już temperatura stanie się nieznośna, a dodatkowo wzrośnie po szaleństwach na parkiecie.