Prodiż pozwala przyrządzić pyszne ciasta

W każdym domu przyda się prodiż

Prodiż jest niewielkim urządzeniem służącym do pieczenia ciast i mięs, przenośnym, kojarzonym niesłusznie z dawnymi czasami. Jego małe gabaryty sprawiają, że takie urządzenie zmieści się wszędzie. Niektóre prodiże są owalne, inne okrągłe lub prostokątne. Można kupić takie urządzenie w sklepie lub internecie. Prodiż jest zamiennikiem zwykłego piekarnika, w zabudowie lub wolnostojącego. Potrawy przyrządzane w piekarniku są smaczne, zdrowe oraz aromatyczne – nawet smaczniejsze niż przyrządzone w tradycyjnym piekarniku. Prodiż ma okrągły kształt, dwie rączki po obu bokach., które się nie nagrzewają. Urządzenie jest wykonane z aluminium, lekkie, poręczne, nadaje się do schowania w każdej szafce, nie zajmuje dużo miejsca.
rodiż najlepiej kupić nowy i z dwuletnią gwarancją. Kupując taki prodiż absolutnie nie podejmuje się ryzyka – prodiże używane mogą mieć ukryte wady lub nie działać tak, jak konsument tego oczekuje. Dodatkowo należy kupić sznur przyłączeniowy, który umożliwi uruchomienie urządzenia. Nie jest to drogie urządzenie, kosztuje od ponad 100 do ponad 300 złotych, przydaje się zawsze, gdy wydarzy się awaria domowych urządzeń. Piekarnik można zabrać na urlop, pakując go do bagażnika auta i ciesząc się pysznymi wypiekami z tego urządzenia. Własnoręcznie przyrządzony chleb, bułki czy domowe ciasto urozmaicą posiłki i pozwolą jeść zdrowo, bez wydawania dziesiątek złotych w różnych miejscach. Pokrywa prodiża posiada moc 450 watów, a podstawka ma siłę 200 watów. Dzięki takiej sile powstają pyszne babki piaskowe, ciasta drożdżowe lub puszyste biszkopty. Pizza, zapiekanka lub frytki także powstaną w prodiżu. Można także skorzystać z prodiża w celu odświeżenia czerstwego pieczywa.

Największe atuty prodiża

Prodiż jest urządzeniem mobilnym, lekkim i łatwym do użytkowania. Niewiele mocy pobiera, jest kilka razy mniejszy od piekarnika elektrycznego. Potrafi zastąpić blachę i piekarnik, nie trzeba do niego wkładać żadnych dodatków, wystarczy jego wnętrze posmarować masłem, wlać ciasto lub włożyć kurczaka i przyrządzić smakowity posiłek. W pokrywie prodiża znajduje się wizjer, w którym można obserwować powstawanie ciasta lub pieczeni. Prodiże mają dziurki, przez które usuwany jest nadmiar pary wodnej. Można dzięki nim sprawdzać poziom upieczenia ciasta za pomocą patyczka.

Co można przyrządzić w prodiżu?

Kiedyś w prodiżu pieczono wyłącznie biszkopty i babki, a także mięsa. Dzisiaj możliwości jest więcej, a nowoczesny prodiż posiada podgrzewaną podstawkę, rożen, ruszt, małe blachy. Funkcja termoobiegu jest także przydatna. Nowsze modele mają lampki kontrolne.

Jak dbać o prodiż?

Gdy piecze się jedzenie w prodiżu to nie należy stawiać go tam, gdzie są przeciągi, na maszynce elektrycznej. Jeżeli ciasto przyklei się do prodiża to dno owija się mokrą ścierką, a później wyjmuje gotowy wypiek. Pokrywę prodiża należy czyścić, dokładnie domykać i o nią dbać. Urządzenia nie wolno zabrudzić ponad miarę, bo będzie problem z jego doprowadzeniem do stanu używalności. Najlepiej czyścić prodiż drobnoziarnistym papierem albo płótnem ściernym. Należy uważać, aby woda nie zniszczyła grzałki. Dobrze czyści się prodiż solą lub sodą. Dobre do tego celu są także sól i ocet. Podczas pieczenia nie zagląda się do wnętrza prodiża. Urządzenie trzeba myć dokładnie, bo zacieki tłuszczu lub ciasta powodują wypromieniowanie ciepła. Prodiż można włączać, gdy jest w nim jakiś produkt. Czas pracy prodiża jest podobny do czasu działania piekarnika.

Nowoczesne prodiże mają interesujący design, są srebrne, czerwone, niebieskie, zdarzają się żółte lub zielone. Gama kolorystyczna jest całkiem spora, a konsument może wybrać coś najlepszego dla siebie. Jeśli ktoś nie ma w domu piekarnika to koniecznie powinien kupić wygodny prodiż i urozmaicić domowe posiłki. Takie urządzenie jest wielkim udogodnieniem i wspaniałym rozwiązaniem w niewielkich kawalerkach zamieszkiwanych przez singla oraz w dwuosobowych gospodarstwach domowych. Soczyste mięso, chrupiący kurczak lub pyszne ciasto powstają w prodiżu, a użytkownik na pewno będzie zachwycony wyborem tego właśnie urządzenia. Na pewno warto zainwestować niewielką sumę w nowoczesne urządzenie. Można kupić prodiż okrągły, prostokątny lub nierdzewny. Kupując urządzenie warto wybrać nowy model i w nim przygotować smakowite obiady, podwieczorki lub inne posiłki.